reklamy iJarocin.pl
reklamuj się w gazecie internetowej
reklamuj się w gazecie internetowej
reklamuj się w gazecie internetowej


Reklama - COLORSHIRT.PL - Nadruki na koszulki, gadżety reklamowe z nadrukiem dla firm

Informator Zdrowie i Aktywność - porady i ciekawostki

Informacje z pierwszej ręki z policji i straży pożarnej w Jarocinie.


PARTNERZY - Fundacja Legalna Kultura

PARTNERZY - Zespół wyścigowy KM RACING TEAM

Najnowsze wiadomości z powiatu jarocińskiego dotyczące lokalnych wydarzeń sportowych.

Znajdują się tutaj z informacje na temat rynku pracy w Jarocinie wraz z ofertami pracy z powiatowego urzędu pracy powiatu jarocińskiego.

iPomagamy - wspieraj naszą zakładkę aktywnie
Przepisy

Zupa krem z pieczonej dyni z gruszką i warkocze z ciasta francuskiego w wykonaniu seniorów

2019-11-08 12:11:00

Zdjęcie: Zygmunt Malina
Grupa seniorów i seniorek z sekcji kulinarnej działającej przy Bibliotece Publicznej Miasta i Gminy Jarocin w ramach programu Senior + pod kierunkiem Justyny Zawieji proponuje dania na jesienne miesiące.

ZUPA KREM Z PIECZONEJ DYNI Z GRUSZKĄ

 

Składniki:

  • 700 g pieczonej dyni (około 1 kg surowej, ze skorupą)
  • 3 gruszki
  • 1/2 cebuli,
  • ½ kg papryki czerwonej,
  • 2 łyżki masła

Przygotowanie:

Dynię opłukać i pokroić na 2 - 3 mniejsze kawałki (razem ze skorupą). Gruszki obrać i wyciąć gniazda nasienne, pokroić na kawałki. Ułożyć na blaszce do pieczenia wraz z papryką, cebulą czerwoną, gruszką i piec w temp. 180 stopni C przez około 20 - 30 minut, lub do czasu aż cały miąższ będzie miękki, ale jednocześnie jędrny.

 

Z dyni odciąć skorupę, pozostawiając sam miąższ, odmierzyć 700 g upieczonej dyni, miąższ pokroić w 1,5 cm kostkę.

 

W dużym rondlu lub garnku z grubym dnem roztopić masło. Dodać kawałki gruszki i smażyć przez około 4 - 5 minut, mieszając od czasu do czasu. Dodać pokrojoną dynię i smażyć jeszcze przez około 3 - 4 minuty. Można podlać bulionem. Zmiksować na gładki mus i umieścić go z powrotem w garnku. Zagotować i zdjąć z ognia. Przygotowany krem możemy podawać posypany płatkami migdałowymi.

 

 

WARKOCZE Z CIASTA FRANCUSKIEGO

 

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 30 dag pieczarek
  • 1 średnia cebula
  • 1 pierś z kurczaka
  • 4 grubsze plastry żółtego sera
  • Sól, pieprz do smaku
  • Olej do smażenia
  • Papier do pieczenia
  • 1 małe jajko, Sezam

 

Przygotowanie:

Cebulę obrać, pokroić w kostkę, zeszklić na 1 łyżce oleju, wyjąć z oleju. Pieczarki obrać, opłukać, osuszyć, pokroić w cienkie plasterki.

 

Na oleju na którym smażyła się cebula podsmażyć pieczarki, dodać cebulę, doprawić solą i pieprzem, wymieszać, odparować z nadmiaru wody, wystudzić.

 

Ciasto francuskie przekroić na 4 części. Naciąć wzdłuż dłuższych brzegów paseczki o szerokości około ½ cm. Plastry sera pokroić na cienkie paseczki.

 

Wystudzone pieczarki wyłożyć na nie naciętą część ciasta, pierś z kurczaka pokrojoną wcześniej w kostkę przykryć paseczkami sera.

 

Zaplatać warkocze, tak by przykryły pieczarki i ser. Identycznie postąpić z pozostałym ciastem. Posmarować warkocze rozkłóconym jajkiem, posypać sezamem. Zapiekać w temp. 200 stopni 40 minut by ciasto się mocno zrumieniło.

 



Fotorelacja



Reklama - Ciesielstwo - Dekarstwo - Pokrycia dachowe | Sławomir Głód
Reklama lombardu w Jarocinie

W tym miejscu znajdziesz zapowiedzi i relacje z imprez kulturalnych w powiecie.


W ślubnym informatorze znajdziesz artykuły, porady dotyczące organizacji ślubu, wesela oraz wieczoru kawalerskiego lub panieńskiego.

W ślubnym informatorze znajdziesz artykuły, porady dotyczące organizacji ślubu, wesela oraz wieczoru kawalerskiego lub panieńskiego.


W tym miejscu znajdziesz zapowiedzi i relacje z imprez kulturalnych w powiecie.

W tym miejscu znajdziesz zapowiedzi i relacje z imprez kulturalnych w powiecie.


Reklama internetowa w gazecie

iJarocin.pl reklamy POLUB NAS NA FACEBOOKU - ijarocin.pl