Konkurs tarcia chrzanu w Chrzanie ‘’Wielkopolskie Tradycje Kulinarne’’ został zorganizowany przez Samorząd Województwa Wielkopolskiego oraz Gminę Żerków. Konkurs odbywał się w dwóch kategoriach: przygotowania potrawy z chrzanu lub z chrzanem oraz tarciu chrzanu.
Konkurs tarcia chrzanu rozpoczęli Wicemarszałek Województwa Wielkopolskiego Krzysztof Grabowski, Poseł na Sejm RP Andrzej Grzyb oraz Burmistrz Miasta i Gminy Żerków Michał Surma.
W konkursie tarcia chrzanu przedmiotem oceny była waga utartego chrzanu w przeciągu 4 minut, co nie należało do najłatwiejszego zadania. W rywalizacji zwyciężyło KGW Komorniki Nad Męciną, które utarło 520g chrzanu, z drugim miejscem uplasowało się KGW Będziechów – waga 452g, natomiast na trzecim miejscu znalazło się KGW w Augustynowie – waga 448g.
Równolegle odbywał się konkurs na potrawę z chrzanu lub z chrzanem. Według komisji konkursowej najlepszym daniem okazała się peklowana karkówka w sosie chrzanowym z ziemniakami i buraczkami, którą przygotowało KGW Bukowiec. Przy ocenie potraw brany był pod uwagę przede wszystkim smak, ale również pomysłowość w podaniu i prezentacji przygotowanych dań. Konkurs uświetniły występy artystyczne zespołu ‘’Chrzanianki’’, uczniów ze szkoły podstawowej im. Św. Jana Pawła II w Chrzanie, zespołu,,Wesoła Kapela’’ oraz Estrady Regionalnej,,Równica’’ z Ustronia. Po zmaganiach konkursowych przyszedł czas na wręczenie podziękowań oraz nagród.
Dwa KGW z powiatu jarocińskiego otrzymały wyróżnienia - KGW Bachorzew za najlepszą potrawę oraz KGW Twardów za tarcie chrzanu na czas.
Poprzednia
Następna