Liście mięty zawierają w sobie: olejek eteryczny, garbniki, flawonoidy, kwasy organiczne, fitosterole, witaminy i sole mineralne.
Mięta ułatwia trawienie, często jest stosowana przy dolegliwościach przewodu pokarmowego, niestrawności. Reguluje perystaltykę jelit oraz eliminuje wzdęcia.
Zaskoczyć może to, że wzmaga łaknienie, więc jest pomocna w przypadku braku apetytu. Podaje się też, iż łagodzi nudności w przypadku kobiet w ciąży.
Najczęściej miętę spożywamy w formie naparu.
Olejek miętowy stosowany jest w aromaterapii - ułatwia oddychanie, odpręża, łagodzi stres. W naszych domach często napar z mięty używany był do inhalacji w przypadku przeziębienia czy kaszlu.
Wspomina się też o innych właściwościach mięty - działaniu przeciwbakteryjnym czy przeciwnowotworowym.
Mentol będący głównym składnikiem oleju z mięty ma działanie chłodzące, stosowany jest czasem w preparatach do użytku zewnętrznego na bóle mięśni.
Należy pamiętać, że wszystko stosowane w nadmiarze może nam zaszkodzić, więc najlepiej korzystać z niej z umiarem.
Poprzednia
Następna