W minionym tygodniu w Jarocinie gościła ekipa filmowa z prof. Jarosławem Dumanowskim - wykładowcą UMK w Toruniu, zajmującym się zapomnianą kuchnią staropolską. Na Facebooku prowadzi fanpage "Kuchnia staropolska" oraz kanał na YouTube "Kuchnia bardzo staropolska".
Okazuje się, że zdjęcia, które powstawały w Pałacu Radolińskich w Jarocinie będą częścią 26-odcinkowej serii filmów dokumentalnych "Historia Kuchni Polskiej". Dokumenty będzie można obejrzeć wiosną w TVP, a w odcinku 14. pojawi się Jarocin. Karol Okrasa będzie przygotowywał potrawy wg dawnych receptur.
- Pałac Radolińskich będzie miejscem akcji jednego z odcinków serii filmów dokumentalnych "Historia Kuchni Polskiej". Epizod poświęcony jest niezwykłej książce kucharskiej autorstwa Paschalisa Radolińskiego z Jarocina - wyjaśnia Muzeum Regionalne w Jarocinie.
Paschalis Radoliński żył na przełomie XVIII i XIX wieku. Zachowały się po nim liczne dokumenty, w tym przepisy kulinarne, którymi zainteresowali się twórcy filmów dokumentalnych. Pozostało po nim ponad 200 receptur.
Poprzednia
Następna