reklamy iJarocin.pl
reklamuj się w gazecie internetowej
reklamuj się w gazecie internetowej
reklamuj się w gazecie internetowej
reklamuj się w gazecie internetowej


Informacje z pierwszej ręki z policji i straży pożarnej w Jarocinie.
Najświeższe informacje z jarocińskiego biura ARiMR. Tematy ważne dla rolników i mieszkańców wsi w Jarocinie.
iPomagamy - wspieraj naszą zakładkę aktywnie

Reklama - Ciesielstwo - Dekarstwo - Pokrycia dachowe | Sławomir Głód

PARTNERZY - Zespół wyścigowy KM RACING TEAM

Najnowsze wiadomości z powiatu jarocińskiego dotyczące lokalnych wydarzeń sportowych.

W tym miejscu znajdziesz zapowiedzi i relacje z imprez kulturalnych w powiecie.

Masz temat? Napisz list do naszej Gazety Internetowej!
Poradnik

Barwienie pisanek - naturalne sposoby

2021-03-01 10:03:00

Kolorowe pisanki pięknie prezentują się w koszyku ze święconką. Nie musimy jednak kupować gotowych barwników, aby je zrobić. Możemy wykorzystać to, co posiadamy w kuchni.

Oto tradycyjne metody barwienia świątecznych jaj:

 

Kolor brązowy – najpopularniejszym sposobem do jego uzyskania jest gotowanie jajka w łupinach cebuli. Łupiny układamy w garnku, zalewamy wodą i gotujemy ok. 15 min. Po około połowie tego czasu dodajemy jajka. Jeśli chcemy osiągnąć głębszą barwę możemy zostawić jajka w wodzie na całą noc.

 

 

Różowe ubarwienie uzyskamy za pomocą soku z buraków. Jajka gotujemy na twardo w soku z buraków z dodatkiem soli i octu.

 

 

Zielony kolor pisanki możemy otrzymać dzięki świeżemu szpinakowi lub natce pietruszki. Układamy je na dnie garnka, zalewamy wodą, doprowadzamy do wrzenia, dodajemy jajka tak, aby były okryte przez liście. Gotujemy ok. 15 – 20 min. w celu osiągnięcia mocniejszej barwy pozostawić  w wodzie na całą noc.

 

 

Żółtą barwę uzyskamy poprzez użycie kurkumy lub curry. Jajka należy ugotować na twardo. Do naczynia wlać wrzątek, dodać kurkumę lub curry, sól i ocet. Jajka zanurzamy w roztworze i pozostawiamy do uzyskania pożądanego koloru.

 

 

Niebieski kolor otrzymamy dzięki... czerwonej kapuście. Połowę główki kapusty należy poszatkować i zalać litrem wody. Gotować ok. 30 min. Odcedzić do miski. Do wywaru dodać 2 łyżki soli i 2 łyżki octu, zanurzyć w nim jajka i pozostawić do uzyskania niebieskiego koloru. Intensywniejszą barwę otrzymamy, gdy pozostawimy jajka w wodzie na całą noc.

 

 

Zabarwione jajka można na koniec natrzeć masłem, margaryną lub olejem, aby były błyszczące.

 





IGLOO - KROTOSZYN CHŁODNICTWO I KLIMATYZACJE

Reklama lombardu w Jarocinie




W tym miejscu znajdziesz zapowiedzi i relacje z imprez kulturalnych w powiecie.

W tym miejscu znajdziesz zapowiedzi i relacje z imprez kulturalnych w powiecie.

Reklama internetowa w gazecie

iJarocin.pl reklamy POLUB NAS NA FACEBOOKU - ijarocin.pl